Een winstgevende webshop heeft tijd, toewijding en een knaller van een financieel plan nodig. Heb jij een webshop en draait ie nog steeds niet lekker ondanks dat je er tijd en geld in stopt?
Dan ben je hier op de juiste plaats, want hier vertellen we hoe je meer winst uit je webshop kunt halen.
Dit ga je in deze blog ontdekken:
Grip op je cijfers voor meer winst
Of je nu pas begint met je webshop of hem al een tijdje runt, prioriteit nummer één moet altijd zijn: grip op je cijfers.
Ik werk regelmatig met ondernemers die weliswaar flink omzet maken, maar nauwelijks winst overhouden. Daar klopt iets niet dan. Als je leest dat de meeste webshops in de eerste jaren verlies draaien, dan lijkt het erop alsof je ‘geluk’ moet hebben dat jouw webshop wel meer winst maakt. Natuurlijk heeft dat niets met geluk te maken.
Dat heeft alles te maken met weten hoeveel omzet je draait, hoeveel kosten je echt hebt (ook verborgen kosten), hoeveel geld je op dit moment in kas hebt (op elk moment eigenlijk) én of je wel de juiste prijs vraagt voor je producten. Plus nog een handjevol andere dingen (juiste investeringen, marketingstrategieën, goed draaiende website, etc.), maar in dit artikel houd ik het eventjes bij het bovenstaande.
Download mijn rekentool voor meer winst
rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden
Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?
Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring..
Wat heb je nodig voor meer winst uit je webshop?
Ik kan me voorstellen dat jij je nu afvraagt wát precies je dan nodig hebt voor een meer winst uit je webshop. Hieronder heb ik 4 handige tips voor je op een rij gezet:
1. Een succesvolle prijsbepaling
Er is niet één perfecte prijsbepaling waardoor je een winstgevende webshop neerzet en je producten als warme broodjes over de toonbank gaan. De juiste prijzen voor jouw webshop hangen af van onder andere je kosten en je doelgroep.
Houd in elk geval rekening met:
- Kostprijs: wat kost het om jouw producten te maken of in te kopen? Denk aan materiaalkosten, kosten voor verpakkingen en de arbeidstijd om het product te maken.
- Opslagkosten: heb je niet stiekem een veel te grote (of kleine) ruimte die niet overeenkomt met je voorraad? Kun je daar aanpassingen in maken?
- Distributiekosten: Wat kost de verzending van de producten? Neem dat mee in de prijs (zie tip nummer 4).
- Marketingkosten: de kosten voor advertenties en campagnes moeten resulteren in meer omzet, en vooral ook in meer winst. Deze kosten moeten dus in verhouding zijn met je omzet.
- Overige kosten: denk aan de kosten van je website, je boekhouder of je boekhoudprogramma.
- Salaris: zowel je eigen salaris als het (eventuele) salaris van werknemers.
- Retouren: hoeveel retouren krijg je? Hoeveel tijd en geld kost dit jou? En kun je dat eventueel compenseren met de prijs van je producten?
- Concurrenten: wat rekenen andere webshops voor vergelijkbare producten? Hoe kun jij ervoor zorgen dat klanten niet bij hen, maar bij jou shoppen? Denk aan periodieke kortingen, wekelijkse en persoonlijke nieuwsbrieven, een supervriendelijke klantenservice, verzamelen en showen van goede reviews, etc.
- Verwacht aantal klanten: hoe groot is je doelgroep? Kun je andere doelgroepen aanboren? Hoeveel verkeer trekt je webshop? Kun je dat verbeteren met SEO of ads?
2. Weten wanneer het tijd is om bij te sturen
Als je op dit moment het idee hebt dat je geld een eigen willetje heeft, is het tijd om te herevalueren.
- Wat zijn je kosten voor het maken van het product (denk ook aan de tijd die jij kwijt bent) en heb je die doorberekend in je prijs?
- Hoeveel salaris heb je nodig of wil je jezelf uitkeren? Kun je dat salaris halen uit de winst die je overhoudt? Dit is wel een vereiste.
- Heb je rekening gehouden met belastingen en btw die je moet afdragen?
- Verkopen alle producten even lekker? Of zijn er producten die je van de hand moet doen?
- Dragen de activiteiten waar je tijd en geld in steekt wel echt bij aan het bereiken van je doelen?
- Hoeveel leveren jouw investeringen je op? Denk aan investeringen in geld, in tijd of in mensen.
Merk je dat iets niet werkt of beter kan? Wees dan niet bang om veranderingen door te voeren. Meer winst uit je webshop is altijd aan veranderingen onderhevig. Behoeftes van je doelgroep veranderen, leveranciers veranderen hun tarieven, concurrentie verandert. Wil je winstgevend zijn? Dan moet je weten wanneer je moet bijsturen.
Download mijn rekentool voor meer winst
rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden
Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?
Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring..
3. Verkoop je wel winstgevende producten?
Verkoopt een product lekker? Leuk. Maar dat betekent niet dat het per se winstgevend is. Meer omzet is niet automatisch meer winst. Het zou zomaar kunnen dat een goed verkopend product eigenlijk stiekem je winst opvreet.
Om te zien wat je producten écht opbrengen, moet je iets dieper duiken. Je moet kijken naar de ‘verborgen’ kosten. Dit zijn enkele verborgen kosten die bepalen of een product winstgevend is of niet:
- Verzendkosten: betaalt de klant zijn eigen verzendkosten? Of betaal je (een deel van) die kosten zelf?
- Retouren: betaal jij de verzendkosten bij een retour? Wat doe je met de producten? Zijn ze nog verkoopbaar?
- Bederf: maak een plan voor het verkopen van verouderde producten, zodat je structureel te werk kunt gaan en minder hoeft weg te gooien.
- Kortingen: Verkoop je altijd met korting en zet je veel in de uitverkoop? Geef je kwantumkorting aan winkeliers? Neem deze kortingen dan ook mee in je berekeningen.
Weet je niet hoeveel winst je maakt per product? Breng dan je cijfers eerst in beeld met mijn gratis rekentool voor ondernemers met een fysiek product. Hier ontdek je in een handomdraai je winst per product.
4. Bied ‘gratis’ verzendkosten, en behaal meer winst
Veel van de ondernemers waarmee ik samenwerk, hebben een webshop. Een van mijn klanten gaf aan dat hij veel verkeer had in zijn webshop, maar dat er niet zoveel conversie was. Het viel me op dat hij de verzendkosten niet in de prijs had opgenomen. Als je ziet dat veel klanten wel tot de afrekeningpagina komen, maar het dan toch niet afrekenen (vanwege de extra 5 euro aan verzendkosten bijvoorbeeld), dan is dat niet handig. Het is belangrijk dat er helderheid is voor de klant. Moet de klant wel of geen verzendkosten betalen?
Zelf de verzendkosten betalen, neemt wel een hap uit je marge. Je kunt er dan voor kiezen om de verzendkosten in je producten te verwerken of alleen boven een bepaald bedrag de verzendkosten gratis aan te bieden. Het is niet altijd beter om de verzendkosten in je prijs op te nemen of er juist buiten te laten. Door het analyseren van je cijfers, zie je waar je iets kunt verbeteren/aanpassen.
Krijg meer inzicht in je cijfers
Klaar om nu écht te ontdekken wat je kan doen en laten om meer winst over te houden met je winkel? Gebruik dan mijn gratis rekentool. Hiermee ontdek je in een handomdraai wat je kan doen om een meer winstgevende winkel te runnen. Download de tool hier.