Je draait een mooie omzet, de bestellingen of opdrachten lopen lekker binnen, en toch vraag je jezelf regelmatig af: waar blijft dat geld nou eigenlijk? Je bankrekening voelt altijd leger dan je zou willen. En dat terwijl je wel een flinke omzet draait. Dit is precies het moment dat grip op geld belangrijk wordt. Niet alleen om te weten wat erin komt en eruit gaat, maar om structuur aan te brengen. Werken met potjes kan je hier enorm bij helpen. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe jij als ondernemer grip op geld krijgt en het potjesysteem inzet.
Wil jij leren hoe je veel meer grip krijgt op jouw cashflow? Volg dan de mini cursus cashflow management waarin ik je laat zien welke stappen jij kan zetten voor een goede cashflow.
Grip op geld begint met het potjessysteem
Een potjessysteem is een manier om het geld dat binnenkomt direct te verdelen over verschillende rekeningen. Op die manier geef je elke euro een duidelijke bestemming. Hierdoor voorkom je dat je geld ongemerkt opgaat aan impulsaankopen of dat je ‘ineens’ geen geld hebt gereserveerd voor belastingen.
Hoe werkt een potjessysteem in de praktijk?
Stel: er komt 10.000 euro binnen. Hiervan verdeel je bijvoorbeeld:
- 15% naar btw (1.500 euro)
- 40% naar inkopen (directe kosten) (4.000 euro)
- 15% naar vaste kosten (1.500 euro)
- 10% naar je eigen salaris (1.000 euro)
- 10% naar een buffer (1.000 euro)
- 5% naar winstreservering (500 euro)
- 5% naar jaarlijkse belastingen (500 euro)
Deze percentages zijn slechts een richtlijn en verschillen per type onderneming. Een webshop met veel inkoop werkt met andere verhoudingen dan een dienstverlener. Ook jouw ondernemersfase en doelen spelen mee. Wil je snel opschalen of juist optimaliseren en meer privé bijdragen? Dan zien de cijfers er weer anders uit. De juiste verdeling hangt af van:
- Je type bedrijf (dienstverlener, webshop, horeca)
- Je omzetniveau
- Je zakelijke én persoonlijke doelen
Het belangrijkste: het totaal is altijd 100%, en elke euro heeft een bestemming.
Welke ondernemers krijgen grip op geld met het potjessysteem?
Het potjessysteem werkt voor iedere ondernemer die grip wil krijgen op zijn financiën. Of je nu een horecaondernemer bent, een webshop runt of een dienstverlener bent; zodra je merkt dat je geld snel verdwijnt zonder overzicht, kan dit systeem je rust geven.
Let op: heb je veel wisselingen in inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld door het voorfinancieren van voorraad? Dan kan het werken met een cashflowdashboard nóg belangrijker zijn.
Voorbeeld met het potjessysteem
Een ondernemer met een succesvolle sportschool had iedere maand een mooie omzet, maar hield zelden geld over. Door een potjessysteem toe te passen, kreeg ze inzicht in haar uitgaven. Ze ontdekte dat ze structureel te veel uitgaf aan luxe aankopen die geen directe bijdrage leverden aan haar bedrijfsdoelen. Door dit inzicht kon ze 2.000 euro per maand besparen en kreeg ze controle over haar geld. Het mooiste? Ze hoefde haar prijzen niet te verhogen; het ging om het optimaliseren van uitgaven en het kiezen van de juiste prioriteiten.
Het risico van een gat in je hand
Veel ondernemers herkennen het gevoel: zodra er geld binnenkomt, willen ze het investeren of uitgeven. Nieuwe tools, trainingen, extra marketing… Maar als je dat geld geen bestemming geeft, raakt het sneller op dan je denkt. Het potjessysteem beschermt je tegen jezelf.
Disclaimer 1: potjes zijn een middel, geen oplossing
Een potjessysteem werkt alleen als je voldoende omzet draait én winstgevende omzet hebt. Wat is winstgevende omzet? Dat betekent dat je prijzen en verdienmodellen zo zijn ingericht dat er geld overblijft na het betalen van je kosten. Zonder een gezond verdienmodel en marges valt er simpelweg weinig te verdelen. Daarom werk ik met klanten altijd eerst aan het fundament: winstgevende prijzen, slimme verdienmodellen, meer bereik en meer klanten. Als er geen omzet is, is er niets te verdelen. En als je structureel te kort komt in het kostenpotje, moet je kritisch kijken naar je uitgaven én het rendement ervan.
Disclaimer 2: ondernemen is óók durven investeren
Het werken met potjes betekent niet dat je nooit uitgaven mag doen als het niet in een potje zit. Zeker als snelgroeiende ondernemer die kansen ziet en wilt verzilveren, heb je soms eerst te investeren om dat later terug te verdienen in meer winst. Dat is ook ondernemerschap. Het is dan belangrijk dat je bewust kiest: soms kun je tijdelijk ‘lenen’ uit een ander potje, mits je daarmee niet in de knel komt met andere verplichtingen. Maak dit soort keuzes bewust, onderbouwd en met inzicht in je cashflow, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Grip op geld vraagt om inzicht en discipline
Het werken met potjes vraagt om structuur en discipline. Cashflow management is geen eenmalige actie, maar iets dat je elke maand opnieuw moet doen. En durf je potjes bij te stellen wanneer je doelen veranderen. Ik zie het telkens weer bij klanten: zodra ze hiermee werken, ontstaat er rust, vertrouwen en ruimte om te ondernemen. Geen financiële stress meer, maar weten dat elke euro een taak heeft.
Wil jij dit potjessysteem ook voor jouw onderneming?
In mijn mini-cursus cashflow management leer ik je hoe je het potjessysteem inricht voor jouw bedrijf en hoe je potjes bepaalt die 100% passen bij jouw situatie. We kijken naar jouw type onderneming, je doelen en je omzetniveau. Je ontvangt een praktische template die je direct kunt gebruiken.