Benieuwd hoe je het break-even afzet voor je bedrijf kan bereken? In deze blog vertelen we je meer over wat het break-even afzet is, wat je hiermee kan bereiken en hoe je dit berekent. Ook duiken we in op strategieën voor wanneer je met je bedrijf niet break-even draait.
Dit ga je ontdekken:
Wat is het break even afzet?
De break-even afzet, of het break-even punt, is het punt waarop je evenveel verdient als de hoeveelheid kosten die je hebt gemaakt. In feite betekent de break-even afzet, dat je quitte speelt. Als je op het break-even punt zit, verdien je geen geld, maar verlies je ook geen geld. Vanaf dat moment zorgt elke volgende verkoop voor winst. De break-even afzet berekenen kan dus voor veel inzicht in je financiën zorgen.
Lees ook: Succesvol opschalen als food start-up
Wat is het doel van break-even?
Het doel van de break-even afzet is helder krijgen hoeveel jij moet verkopen om quitte te spelen. Zo krijg je inzicht in hoeveel je moet verkopen om geen verlies te draaien. Alles wat je vanaf dit punt extra verkoopt, is winst. Als je dit bedrag eenmaal helder hebt, kun je gerichter en strategischer verkopen en wéét je hoeveel je moet verkopen om geen verlies te draaien. Je gebruikt de break-even afzet in de volgende situaties:
- Als je een nieuwe productlijn toevoegt. Hoeveel van deze producten moet je dan verkopen voordat het winstgevend is?
- Als je wilt weten wat de impact is van het toevoegen van een nieuw personeelslid. Hoeveel extra verkopen moet je dan maken?
- Als dagelijkse sales-targets,
- Als je een financiering wilt ophalen en je wilt aantonen wanneer je verwacht break-even te kunnen draaien,
- Als basis om ‘wat-als analyses’ op te draaien, om te kijken wat de impact is als je bijvoorbeeld de prijs verhoogd, of de kosten verlaagd.
Break even omzet berekenen
In feite moet je de balans vinden tussen uitgaven en inkomsten. Hoeveel inkomsten moet je ontvangen om quitte te spelen met de uitgaven? Om dit te berekenen, heb je de volgende kostenposten nodig.
- Verkoopprijs;
- Vaste kosten;
- Huur van je pand,
- Afschrijvingskosten,
- Personeelskosten;
- Andere vaste kosten die maandelijks hetzelfde zijn.
- Variabele kosten;
- De kosten van de verkopen (materiaalkosten)
- Gas, water & elektra van je pand
- Andere kosten die per periode kunnen wisselen.
- Semi-variabele kosten;
- Dit zijn van nature vaste kosten, maar kunnen variabel worden zodra je bedrijf groeit. De kosten zijn dus vast gedurende een bepaalde range, maar worden variabel zodra die range overschreden wordt. Denk aan extra transport als je verkopen ineens groeien.
Nu je je kosten in deze 4 categorieën hebt verdeeld, kun je berekenen hoeveel je moet verkopen om quitte te draaien. Ik ga dit toelichten aan de hand van een break even omzet formule:
- Break-even afzet = totale vaste kosten/(verkoopprijs-variabele kosten per stuk)
- Break-even verkopen = verkoopprijs stuk x break-even hoeveelheid
Voorbeeld om de break-even afzet te berekenen
Ik neem even een fictief bedrijf: een bedrijf dat van avocado’s gezonde chips maakt en per zakje verkoopt. Dit bedrijf heeft de volgende kosten:
- Totale vaste kosten: 150.000 Euro,
- Variabele kosten per zakje avocado-chips: 0.70 Eurocent,
- Verkoopprijs: 2.50 Euro per zakje,
Vervolgens kun je de break-even afzet berekenen met de volgende formule:
- Totale vaste kosten/(Verkoopprijs-Variabele kosten per stuk) = Break-even afzet
- 150.000/(2.50-0.70)= 83.333 stuks
Dit betekent dat je 83.333 stuks moet verkopen om quitte te staan. Dit kunnen we ook omzetten in een break-even bedrag:
- Break-even verkopen = Verkoopprijs stuk x Break-even hoeveelheid
- 2.50 euro x 83.333= 208.333 Euro
Grofweg betekent dit dat je iets meer dan 2 ton moet verdienen om quitte te spelen. Vanaf dit bedrag is alles wat er binnenkomt, winst!
Wat nou als je niet break-even draait?
Als je niet break-even draait, betekent dit dat je verlies maakt. Veel startende ondernemers met hoge opstartkosten, spelen in de eerste jaren nog niet quitte. Dit komt omdat er veel investeringen gemaakt moeten worden, om het product op de markt te brengen. Om toch te streven naar break-even, kun je de volgende maatregelen treffen:
Meer omzet draaien
Als je je omzet verhoogt, speel je eerder quitte. Dit klinkt misschien heel logisch, maar je omzet verhogen kun je op meerdere manieren doen. Je kunt een hogere prijs vragen en alsnog dezelfde hoeveelheden verkopen. Hierdoor hoeft je productie niet omhoog, maar verdien je wel meer. Een andere optie is om je prijs gelijk te houden, maar te zorgen voor een hogere afzet. Dit betekent de productie omhoog gooien, en meer aantallen verkopen.
Download mijn rekentool voor meer winst
rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden
Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?
Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring..
Kosten reduceren
Een andere manier om eerder break-even te draaien, is het reduceren van je kosten. Als start-up is dit misschien nog lastig, maar probeer kosten te verminderen waar dit mogelijk is. Op deze manier speel je eerder quitte. Zodra je bedrijf groeit, gaat de kostprijs per product vaak ook omlaag, en zal je break-even punt dus ook lager komen te liggen.
Bepaal wat de tijdsduur is voordat je break-even draait
Zeker voor startende ondernemers is het belangrijk om te bepalen hoe lang het nog duurt voordat je break-even draait. Je kunt dan namelijk inschatten hoeveel investeringen je nog moet ophalen en je kunt je investeerders een tijdsduur geven totdat hun investering terugverdient is. Daarbij geeft deze inschatting je ook rust en overzicht.
Break-even afzet berekenen zorgt dus voor meer inzicht
Zoals ik je in deze blog heb uitgelegd, zorgt de break-even afzet voor meer inzicht. Als gevolg, kun je beter onderbouwde beslissingen maken en zorg je voor een goede strategische keuze. Je maakt beslissingen voor je bedrijf niet meer op gevoel, maar op basis van feiten. Je weet namelijk precies wanneer een nieuwe stap winstgevend wordt!