Bestel hier de nummer 1 managementboek-bestseller "Tel uit je Winst"

Cashflow management: wat is het en waarom moet je het serieus nemen?

Als ondernemer ben je misschien vooral bezig met je omzet, klanten en groei. Maar hoe vaak vraag je jezelf af: hoe staat het eigenlijk met mijn geldstromen? Cashflow management draait om het inzichtelijk maken en sturen van het geld dat binnenkomt en eruit gaat. Zeker als je werkt met wisselende inkomsten en uitgaven, is grip op je cashflow essentieel. Zonder dat inzicht kun je op papier winst maken, terwijl je bankrekening leeg is. In deze blog leg ik uit hoe dat kan, wat je eraan kunt doen en waarom dit het verschil maakt tussen geldstress of rust in je bedrijf.

Wil je direct grip krijgen op jouw cashflow? Krijg jouw cashflow onder controle met de master your cashflow training! 

Cashflow management is weten waarom je boekhouding winst laat zien, maar je bankrekening niet

Je opent je boekhouding en ziet dat je winst maakt. Maar als je vervolgens je bankrekening checkt, krijg je stress: waar is dat geld gebleven? Dit heeft alles te maken met het verschil tussen omzet en inkomsten, en tussen kosten en uitgaven.

Omzet is het bedrag dat je verdient op het moment dat je iets verkoopt, ook al is de factuur nog niet betaald. Inkomsten zijn de bedragen die daadwerkelijk op je rekening worden gestort. Kosten zijn uitgaven die je koppelt aan de periode waarin je iets verkoopt of gebruikt. Maar uitgaven zijn simpelweg betalingen die van je rekening afgaan, zoals het betalen van een leverancier.

Hoe lange betaaltermijnen je cashflow onder druk zetten

Heb jij weleens een grote order binnengehaald waar je enorm trots op was, om vervolgens te merken dat het geld pas maanden later binnenkomt? Dit is het gevaar van lange betaaltermijnen. Ondertussen moet jij btw afdragen, rekeningen betalen én misschien zelfs investeren in voorraad of nieuwe marketing. Als je hier niet op anticipeert, loop je al snel achter de feiten aan.

Stel je voor: je verkoopt voor 25.000 euro aan een grote partij, maar de betaling laat 90 dagen op zich wachten. Ondertussen staat er een rekening open van 10.000 euro voor een rebranding, moet je btw afdragen en staat er een voorraadorder uit. Je voelt de spanning. Daarom is cashflow management essentieel.

De verborgen waarde van je voorraad

Heb jij het idee dat je amper winst maakt, maar heb je wel volle schappen? Grote kans dat er geld ‘vastzit’ in je voorraad. Het is belangrijk om regelmatig te kijken naar de waarde van je voorraad, zodat je niet onnodig het gevoel hebt dat het niet goed gaat. Een juiste waardering van je voorraad in je cijfers geeft rust en duidelijkheid.

Cashflow management is planning: investeer slim en smeer grote uitgaven uit

Grote investeringen drukken in één keer op je banksaldo, terwijl ze vaak meerdere jaren meegaan. Door investeringen uit te smeren over een langere periode (afschrijven), krijg je een veel eerlijker beeld van hoe je bedrijf ervoor staat. Het voorkomt paniek, terwijl je eigenlijk gewoon aan het bouwen bent. Maar het neemt niet weg dat je deze uitgaven eerst moet kunnen voorfinancieren. Zorg daarom dat je deze grote uitgaven ruim van tevoren inplant en meeneemt in je cashflow planning.

Waarom cashflow management bij groei nóg belangrijker wordt

Groei is fantastisch, maar het vraagt ook veel van je liquiditeit. Meer omzet betekent vaak ook meer voorfinanciering. Denk aan grotere voorraad, investeringen in marketing en personeel. Zonder goed inzicht in wanneer geld binnenkomt en uitgaat, kan een groeiend bedrijf juist in de knel komen.

Hoe een cashflow-dashboard werkt

Juist als je werkt met grote orders, lange betaaltermijnen of seizoensgebonden omzet, is het cruciaal om grip te krijgen op je cashflow. Ik werk daarom met ondernemers met een cashflow-dashboard, waarin je precies ziet wanneer er geld binnenkomt en wanneer het eruit gaat. Ik noem het soms ook weleens de glazenbol van je banksaldo. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen wel de aannames qua omzetdoelen, kostenbudgetten en timing van geld zo goed mogelijk onderbouwen. Dit dashboard laat je zien wat je over 2, 3 of zelfs 6 maanden op je bankrekening kunt verwachten.

Praktische tips voor cashflow management

  • Zet verwachte ontvangsten en uitgaven in een overzicht
  • Kijk minimaal maandelijks vooruit
  • Houd rekening met btw-afdracht en grote pieken, zoals vakantiegeld en inkooporders
  • Wees proactief bij een voorspelde cashflowdip (bijvoorbeeld door je productlancering naar voren te halen, leveranciers om uitstel of gespreide betaling te vragen, of tijdelijk krediet te regelen)
  • Stuur zelf facturen direct en volg ze actief op met herinneringen waar nodig

Voor welke ondernemers is cashflow management relevant?

Dit is interessant voor ondernemers met wisselende inkomsten en uitgaven. Denk aan ondernemers met projectmatige opdrachten, webshops met seizoenspieken of ondernemers die werken met grote partijen en lange betaaltermijnen.

Wat is de oplossing?

Een helder cashflow-dashboard, aangevuld met strategisch inzicht. Waar we niet enkel je banksaldo managen, maar gelijktijdig werken aan strategische en winstgevende groei voor meer winstgevende omzet.

Wil jij ook weten hoe cashflow management voor jouw bedrijf werkt?

In mijn mini cursus Master Your Cashflow laat ik je zien hoe jij grip kunt krijgen op jouw geld. We kijken naar je inkomsten, uitgaven en je creëert een systeem en dashboard dat werkt voor jouw bedrijf. 

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?