Marketingbudget bepalen: zo maak je meer winst

Veel van mijn klanten vinden het lastig om hun marketingbudget te bepalen. Waar het ene bedrijf zo’n 0,5% uitgeeft aan marketing, geeft het andere bedrijf 20% uit. 

Hoe bepaal je jouw marketingbudget? En hoe zet je jouw marketingbudget slimmer in? Ik vertel het je in dit artikel.

Marketingbudget bepalen? Kijk eerst naar je prijs!

Meestal hoor ik van ondernemers dat het allemaal nog niet zo lekker loopt. Dat er nog net te weinig winst over is. Maar dat ze eigenlijk meer in marketing willen stoppen. Iedereen heeft het over advertenties, dus dat lijkt hen ook wel een goed idee.

Ik adverteer zelf ook. Op Google en Facebook. Maar voordat je daar gaat adverteren, zijn er een paar randvoorwaardes. Als je die namelijk niet op scherp hebt, gooi je geld weg. 

  • Je moet eerst weten of je wel een winstgevende prijs hebt.
  • En vervolgens moet je weten hoeveel omzet je verwacht te boeken dit jaar.

Pas daarna is het waard om in marketing te investeren. 

Doe je dat niet? Dan is het alsof je de allermooiste nieuwste auto al hebt uitgezocht: met leren bekleding aan de binnenkant en prachtige gadgets. Maar eigenlijk kun je nog niet autorijden. Je hebt namelijk nog geen rijbewijs! 

Natuurlijk mag je er alvast over dromen, maar er is een bepaalde opbouw en logische volgorde in de stappen die je zet. Eerst het rijbewijs, dan de auto.

Eerst moet je weten wat je omzet gaat worden, zodat je weet hoeveel je aan marketing kan spenderen. Dan pas kun je je marketingbudget bepalen.

Hoe weet je of je een winstgevende prijs hebt?

Wat ik mijn klanten help begrijpen, voordat we geld inzetten op marketing, is dat we honderd procent zeker moeten weten dat de prijs van hun producten winstgevend is.

Anders levert de marketing je misschien wel meer verkopen, meer omzet en meer klanten op, maar houd je er geen winst aan over. De prijzen die je vraagt voor je producten moeten altijd de kostprijs dekken.

Eerst de kostprijs berekenen voordat je het marketingbudget gaat bepalen

De kostprijs is alles wat het kost om je product te maken. Dus denk hier aan alle materialen, verpakkingen, verzendkosten, labels, handgeschreven kaartjes en ook je tijd. 

Het is essentieel dat je je tijd meerekent als je het product zelf maakt. Als je later de productie wilt uitbesteden en je hebt dit niet meegenomen in je prijs, dan wordt de prijs niet winstgevend. Iemand anders gaat dat tenslotte (meestal) niet als vrijwilligerswerk doen. 

De prijzen bevatten dus de kostprijs, maar ook je vaste kosten. Een stukje voor opslag, groei, salaris en voor winst. 

De waarde van je producten is het resultaat en de beleving die je geeft. Hoe meer mensen fan van je product zijn, hoe beter. Dat vertaalt zich naar de X-factor van je product en weerspiegelt zich in de verkoopprijs.

Ook je verhoudingen moeten kloppen. Stel, je maakt je product voor negen euro en je verkoopt het voor tien euro. Je realiseert je dat je marketing ongeveer 20% is van je verkoopprijs en je hebt ook nog vaste kosten. 

Dan kunnen we meer verkopen. We hebben meer omzet en meer klanten. Maar dan maken we toch verlies. Het is misschien goed voor je bereik en dat is weer goed voor herhaalaankopen, zichtbaarheid, etc. 

Maar in essentie wil je dat je marketing zorgt voor meer winst in plaats van alleen maar meer verkopen.

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

ROAS – Return On Advertising Spend

Als je al adverteert, ken je het begrip ROAS misschien al. Maar weet je van jouw bedrijf al wat een goede ROAS is?

De ROAS is de totale conversie gedeeld door je advertentiekosten. Dus: hoeveel euro stop je in de advertenties (je marketingbudget) en hoeveel omzet (inclusief btw) komt daar daadwerkelijk uit? 

Je marketingbudget is exclusief btw. De btw op je omzet is namelijk niet van jou. Die moet je afdragen.

Stel, je ROAS is twee; dat betekent dat je bijvoorbeeld 500 euro in je advertenties stopt en er komt 1000 euro uit.

Dat is een positieve ROAS, ook al kan het wel wat beter. Je marketingbudget gaat keer twee. Het is niet echt omzet, omdat er btw op zit. Bij 1000 euro omzet minus 21% btw blijft er 826 euro over die echt voor jou zijn. 

Stel dat in dit geval je kostprijs 60% van je omzet is. Dan blijft er van die 826 euro slechts 496 euro over (60% van 826 is 496). 

Maar je hebt 500 euro besteed aan marketing! Dat betekent dat je dus verlies maakt.

En dan hebben we het nog niet eens over de kosten die je aan je marketingbureau betaalt, fotografie, copywriting, etc. En je wilt ook nog wat voor je salaris overhouden. Dus die ROAS van twee, die zo positief leek? Die verbrandt in dit geval geld.

Laten we dit omdraaien. We weten wat de kostprijs is en de verhouding tussen de inkoop- en verkoopprijs. 

Daarom is het zo belangrijk om dat stukje financieel inzicht te hebben. Je moet weten wat je overige en vaste kosten zijn: je kantoor, abonnementen en vaste mensen die je inschakelt.

Je weet wat je aan belasting moet betalen, wat je er zelf uit wilt halen en wat je winstdoel is. Dan kun je het terugrekenen en weten dat je ROAS bijvoorbeeld niet twee, maar vijf moet zijn voor jouw producten.

Is een ROAS van vijf altijd winstgevend? Nee! Dit is afhankelijk van je prijzen en de opbouw van je bedrijf.

Bij sommige bedrijven is een ROAS van twee winstgevend, bij sommige van vijf en bij sommige van tien. Weten wat het voor jou is, helpt je om proactief leiderschap te nemen en je marketingbudget te bepalen. Zo kun je je marketingbureau vertellen waar je ROAS precies moet zitten.

Ze kunnen dan aan de bel trekken als het onder een bepaalde ROAS komt. Anders maak je geen winst meer. 

Dit stukje mag je niet van je marketingbureau verwachten. Die hebben namelijk geen inzicht in je cijfers. Dat is het stukje leiderschap dat bij jou ligt als ondernemer.

Weet wat je winstgevende acties zijn

Wat zijn voor jouw bedrijf de echt winstgevende acties? Kijk goed naar je cijfers, naar de werkelijkheid. Zo kun je je marketingbudget veel beter inzetten. 

Meer lezen over financiële groei:

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?