Je runt een leuke webshop. Je bent druk bezig met orders, marketing, vragen van klanten beantwoorden, retouren, administratie… ja, je maakt winst, maar je hebt niet echt tijd om uit te zoeken wat precies jouw winstgevende producten zijn. En daarmee bedoel ik niet de producten die op eerste gezicht het meeste geld in het laatje brengen. Om te zien wat je producten écht opbrengen, moet je namelijk iets dieper duiken.
Dat kost tijd, maar het is het absoluut waard. Zodra je weet wat jouw echte winstgevende producten zijn, kun je bepaalde aanpassingen maken. Je kunt je marketing aanpassen, je prijzen wijzigen of producten verwijderen/toevoegen. Zo gaat je winst alleen maar omhoog en kun je steeds verder groeien. Klinkt dat goed? Lees dan verder; ik vertel je precies hoe je dit doet.
Dit ga je in deze blog ontdekken:
Waarom het belangrijk is om winstgevende producten te identificeren
Houd jij rekening met al je kosten? Weet je hoeveel het daadwerkelijk kost om een bepaald product te verkopen?
Nee? Dan is het de hoogste tijd om dat uit te zoeken. Waarom? Omdat je dan:
- Je marketingstrategie kunt optimaliseren voor de producten met de hoogste winstmarges.
- Meer geld kunt stoppen in advertenties voor de meest winstgevende producten.
- De prijs van winstgevende producten eventueel kunt verhogen op een manier die geen negatieve invloed heeft op de vraag.
- Producten kunt bundelen: minder winstgevende artikelen koppelen aan producten die meer winst opleveren.
- Ruimte in je voorraad kunt vrijmaken voor producten die meer winst opleveren.
Winstgevende producten of geldslurpers?
Om je winst per product te berekenen, moet je allereerst weten wat winst precies is. Het verschil tussen omzet en winst begrijp je denk ik wel. Omzet is wat je aan geld binnenkrijgt. De winst is wat je overhoudt nadat je alle kosten en rekeningen van de omzet hebt afgetrokken.
Hoe bereken je wat de echte winstgevende producten zijn?
Om je winst per product uit te rekenen, volg je dezelfde formule, maar pas je die toe op je producten:
- Totale opbrengst product – totale kosten om het product te verkopen (kostprijs) = winst van het product.
Deze berekening lijkt simpel, niet? Je weet hoe je je opbrengst berekent. Dat is het bedrag waarvoor je het product verkoopt. De totale kosten zijn wat ingewikkelder. Dan moet je naar zowel je directe als indirecte kosten kijken.
Directe kosten
Onder directe kosten vallen alle kosten die je hebt betaald voor het maken of ontvangen van het product. Deze kosten zijn direct gerelateerd aan je product. Denk daarbij aan inkoopkosten, productiekosten en verpakkingsmateriaal.
Stel, je verkoopt zelfgemaakte babykleding. Al het materiaal, zoals de stoffen, naaibenodigdheden en verzenddozen/pakjes, valt onder directe kosten.
Download mijn rekentool voor meer winst
rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden
Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?
Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring..
Indirecte kosten
Daarnaast zijn er indirecte kosten, ofwel ‘overhead’. Dit zijn lopende kosten die gerelateerd zijn aan het runnen van je bedrijf. Denk aan marketingkosten, internetkosten, software, website, opslag, huur van een pand, elektriciteit, etc.
Soms heeft het ene product meer indirecte kosten dan het andere. Babykleding heeft bijvoorbeeld meer indirecte kosten dan een simpel, zelf geschreven ebook.
Bepaal dus hoeveel indirecte kosten elk specifiek product heeft. En blijf consistent wanneer je uitrekent wat je winstgevende producten zijn, anders vergelijk je appels met peren.
- Directe kosten + indirecte kosten = kostprijs
De kostprijs bestaat dus uit de directe en indirecte kosten van een product. Dit zijn alle materialen, maar ook het transport en de invoerkosten als je je goederen uit China inkoopt.
5 verborgen kosten die bepalen of een product winstgevend is of niet
Oké, volg je me nog? Heel goed! Dan gaan we nu nog een stapje verder. Naast de kostprijs zijn er namelijk wat andere, ‘verborgen’ kosten die bepalen of een product echt winstgevend is.
#1 Het deel van de verzendkosten wat de klant niet betaalt
Zitten de verzendkosten in je productprijs verwerkt? Met andere woorden: betaalt de klant zijn eigen verzendkosten? Of betaal je (een deel van) die kosten zelf? Vervallen bij een besteding van minimum 20 euro bijvoorbeeld de verzendkosten? Hoe vang je dat op?
#2 Retouren
Retouren kosten geld. Weet jij hoeveel het kost als een klant een product terugstuurt? Betaal jij de verzendkosten bij een retour? Wat doe je met de producten? Zijn ze nog verkoopbaar? Als ze niet verkoopbaar zijn, heb je 2x de inkoopprijs als kosten!
#3 Bederf
Als je voorraadbeheer niet optimaal is, loop je kans op bederf van je producten. Verkoop je producten die snel verouderen of bederven? Dan is FIFO (first in, first out) de beste voorraadstrategie voor jou. Met FIFO verkoop je eerst je oudste producten. Net als in de supermarkt waar alle producten vooraan worden gezet door de vakkenvullers. Zo voorkom je dat producten bederven of te oud worden.
Als je verouderde producten hebt die tegen het randje aan zitten (maar zeker niet daarover), probeer die dan alsnog te verkopen:
- vertel je klanten dat je een speciale kortingsactie hebt,
- geef ze voor een kleine prijs weg als product bundle (gepaard met de verkoop van een ander product);
- of schenk er aandacht aan in je nieuwsbrief.
Tip: maak een plan voor het verkopen van verouderde producten, zodat je structureel te werk kunt gaan en minder hoeft weg te gooien of af te schrijven!
#4 Slecht voorraadbeheer
Slecht voorraadbeheer leidt niet alleen tot bedorven of verouderde producten, het kan ook tot hoge kosten qua opslag of gemiste verkopen leiden. Als je te veel voorraad hebt, dan heb je een grotere opslagruimte nodig. Als je te weinig voorraad hebt, dan loop je sales mis.
Zorg er dus voor dat je weet wat de optimale bestelhoeveelheid is van producten. Natuurlijk kan dit variëren. Maar zelfs al heb je seizoensgebonden producten, dan kun je daar rekening mee houden.
#5 Kortingen
Verkoop je altijd met korting en zet je veel in de uitverkoop? Geef je kwantumkorting aan winkeliers? Neem deze kortingen dan ook mee in je berekeningen.
Extra tip: Als je een ingericht kassasysteem hebt, dan kun je de marges per product bekijken.
Wil jij meer winst, structuur en financiële rust?
Klaar om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Het begint met inzicht in je cijfers. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met mijn gratis rekentool! Hiermee ontdek je binnen no-time wat je moet doen en laten om meer winst over te houden. Download je gratis rekentool hier!